6 Redenen waarom een medium geld mag vragen voor het werk

6 Redenen waarom een medium geld mag vragen voor het werk

1 Mediumschap is een baan.

Regelmatig kom ik mensen tegen die zeggen: “Je hebt een mooie gave gekregen. Het is niet de bedoeling dat je daar je zakken mee vult.” Daar heb ik een andere mening over. Als dit zo zou zijn, dan zouden we hetzelfde over een huisarts, een dominee en nog vele andere beroepen kunnen zeggen. Mijn werk is echt heel mooi. Ik ben er zo’n 26 uur per week mee bezig. Dat is behoorlijk veel tijd en dan blijft er dus minder tijd over om ander werk te doen. Om dan rond te komen is het gewoon nodig om geld te vragen.

2 Een goede dienst heeft waarde.

Het werk van een medium, of dat nu lesgeven, consulten geven of demonstraties geven is, heeft een bepaalde waarde. Als er niet voor de waarde wordt betaald is er geen balans. Dan wordt het medium iemand die te veel geeft en op lange termijn gaat dat vaak ten koste van zichzelf. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in de vorm van vermoeidheid. Daarnaast willen mensen ook betalen voor een goede dienst. Als de dienst niet goed is geweest omdat het medium zijn dag niet heeft, dan vind ik dat het medium de persoon niet hoeft te laten betalen voor het consult.

3 Gratis zorgt voor zinloze herhaling.

Ken je dat met orakel kaarten? Je pakt heel vaak dezelfde soort kaarten. Vaak dezelfde drie of vier. Dit blijft zo tot dat je er bewust voor kiest te veranderen. Met gratis consulten werkt dit ook zo. Als je gratis consulten geeft, dan kom je steeds dezelfde mensen tegen die je steeds hetzelfde vertelt. Een goed consult dient je minstens een half jaar vooruit te helpen. Een medium kan je problemen niet oplossen, maar kan je soms op paden wijzen die je in de juiste richting helpen. Deze paden in slaan en het uiteindelijk oplossen van je problemen dien je echter zelf te doen. De ervaring heeft mij geleerd dat gratis consulten geven leidt tot veel mensen die verwachten dat je hun problemen ook echt gaat oplossen. Als je dan niet stevig in je schoenen staat, ga je dat misschien doen als medium. Maar dat is echt níet de taak van een medium.

4 Een medium met een zakelijk instinct geeft betere consulten.

Dat klinkt raar hè? Mediumschap is toch juist gevend, liefdevol, puur en zuiver? Het woord zakelijk lijkt daar niks mee te maken te hebben. Mensen die heel erg voor anderen klaar staan en daarin zichzelf verliezen, zijn vaak voorzichtig met de waarheid. Een zakelijk iemand heeft daar minder moeite mee. Er dient hier wel sprake van een balans te zijn. Als iemand alleen zakelijk is en totaal niet dienend, dan werkt het ook niet. In dat geval gaat het niet om mediumschap maar om geld verdienen. Mediums die goed in balans zijn, durven ook moeilijke dingen te bespreken zonder ze te verbloemen. Het schrijven van dit stuk geeft me aan de ene kant ook het gevoel: “Is dit niet wat egoïstisch geschreven Eric?” Terwijl ik er toch écht achter sta. Aan de andere kant ben ik iemand die zich heel erg inzet voor de spirituele wereld en probeer ik iedereen erbij te helpen voor zover ik kan.

5 De kosten die een medium maakt.

Los van wat een medium verdient, heeft een medium ook vaak externe kosten zoals de huur van ruimtes, lessen en trainingen om zichzelf te verbeteren, boeken, inventarisatie, belasting en kleine kosten als kaarsjes, koekjes en dergelijke. Als je zelf ondernemer bent, dan weet je dat een bedrag wat je vraagt niet jouw winst is, maar jouw omzet. Al deze punten hierboven maken het voor sommige mediums die starten zelfs moeilijk om geen verlies te maken en de meesten die goed opgeleid zijn zullen dat in het begin wel doen. Dat geeft allemaal niks en is allemaal oké. Maar als je er dan 26 uur per week of meer mee bezig bent, mag je er best wat aan verdienen. Zolang je dat als medium maar redelijk houdt en geen belachelijk hoge bedragen gaat vragen.

6 De tijd die het kost.

Als je als medium werkt en je doet bijvoorbeeld veel demonstraties, dan reis je ook veel het land af. Er zijn zelfs mediums die voornamelijk andere mediums trainen. Die reizen vaak de hele wereld af. Zij zijn zelfs bijna nooit thuis. Voor mezelf herken ik wel als ik een medium avond geef, dat dit me toch bijna 2 dagen tijd kost. Op de dag zelf doe ik rustig aan want ik wil een goede prestatie neerzetten. Als ik bijvoorbeeld een demo in Rotterdam heb dan blijf ik daar slapen en ben ik de dag daarna voornamelijk met de terugweg bezig als ik met de trein ben, of ik ben laat thuis. In beide gevallen kan ik meestal niet heel veel werk meer doen omdat ik gewoon even uit dien te rusten. Niet van de energie van de avond, maar gewoon van het laat thuis zijn of van het reizen. Dat betekent dat ik dus 2 dagen weinig ander werk kan doen. Dit doe ik met liefde want ik vind het leuk, maar als je er zo naar kijkt en je gaat er van uit met alle teruggaves bij de belasting, dat er een dergelijk 40% belasting betaald wordt, dan houdt het medium dus maar 60 Euro over als hij 100 Euro vraagt voor iets wat voor hem 2 dagen kost. En dan heb ik nog geen reiskosten geteld. Dan heb ik het ook nog niet over promotie, administratie, website onderhoud, enz. Ook dit kost allemaal veel tijd. Nu zeg ik dat wat pittig maar wij mediums hebben dat er met liefde voor over want voor ons is dit een van de mooiste dingen die er zijn: Ons inzetten voor de spirituele wereld. Wij mediums zijn nog geen verlichten als Jezus en Boeddha, die gelukkig waren zonder huis en zo hun werk deden. Nee, wij mediums hebben graag een dak boven ons hoofd en een belegde boterham en met de tijd die we daarvoor investeren mogen we best iets terug vragen.