De overleden boer zei: “Het probleem is groter dan stikstof”.

De overleden boer zei: “Het probleem is groter dan stikstof”.

Als eerste wil ik toch een disclaimer op deze tekst maken, want ik ben geen wetenschepper of milieudeskundige. Ik schrijf alleen wat ik door krijg en blijf ook een mens die wel eens een fout maakt. Kijk maar of je iets kunt met de tekst. Dus ga er niet van uit dat deze tekst automatisch honderd procent waar is. Ik schrijf dit erbij omdat het een gevoelig onderwerp is.

De boer

Toen ik contact maakte met de spirituele wereld, zag ik een man die op het platteland woonde. Het leven beviel hem daar erg. Hij was daar opgegroeid en ze hadden een groot land. Er was daar verder maar een bescheiden huisje, niet heel groot. De boer vond het buitenleven geweldig en genoot daar van alle kleine dingen. Zijn wereld hoefde niet groter, hij was dankbaar voor wat er al was. En dit kunnen we ook van de boer leren: Om meer dankbaar te worden voor wat we al hebben.

De overleden boer zei: “Het probleem is groter dan stikstof.”

De overleden boer sprak ons ook aan over stikstof en vertelde dat het probleem eigenlijk groter is dan stikstof. Als het stikstofprobleem is opgelost, komt er wel weer iets anders. De boer vertelde dat het echte probleem in onze wereld de massaconsumptie is. Er is niks mis met een stukje vlees drie à vier keer in de week en daar mag je dan ook volop van genieten, maar sommige mensen eten op een avond al zoveel vlees dat ze bijna een hele koe eten op een barbecue. En als we zoveel productie moeten maken als boer voor vlees, maar ook voor kaas en melk, dan zorgen we als boer voor meer dieren. Het probleem is eigenlijk simpel. Velen van jullie leven soms te luxe en dit gaat verder dan de boer. Je kunt best een keer langer douchen omdat je dat fijn vindt, maar als je elke dag een uur doucht is dit weer te veel. Het eten van te veel voedsel, altijd te lang douchen, voor waar je heen kunt lopen de auto nemen, zorgt ervoor dat jullie alles opmaken. Dan kun je gaan zoeken naar een stikstofprobleem, maar het probleem kan ook gewoon in een te grote productie zitten naar behoefte van onszelf.

Vooruitgang is niet altijd een verbetering

Vroeger melkten we de koeien met de hand. Het zou veel beter zijn voor het milieu als we dit nu nog steeds zouden doen. We kunnen dan namelijk niet meer melk geven dan dat we kunnen maken, waardoor er automatisch al minder zuivel zou zijn en ook minder koeien. Geniet van het leven, maar als je echt bijna een hele koe vol met buikpijn aan het eten bent, vraag ik me af of je wel echt geniet en je zou de wereld helpen met het eten van iets minder vlees.