Heb jij jezelf wel lief als je naaste

Heb jij jezelf wel lief als je naaste?

In het spirituele werk kom ik vaak mensen tegen die de ander veel meer lief hebben dan zichzelf. Het is dan misschien wel heel spiritueel om klaar te kunnen staan voor de ander, maar er kunnen zijn voor jezelf is minstens net zo belangrijk. Een aantal grote spirituele leraren moesten zelfs de aandacht naar zichzelf brengen om hun lessen over te kunnen brengen. Uisi ging 3 weken in retraite voordat hij Reiki aan de wereld gaf. Indianen gaan vier dagen op vision quest en geven de aandacht aan zichzelf. Boeddha zat onder de Bodhi Boom, Jezus ging 40 dagen naar de woestijn en ook Mozes heeft zich terug getrokken in de bergen voor het overbrengen van de regels van god volgens zijn visie.

Dit zijn allemaal voorbeelden van mensen die een bijdrage aan de wereld hebben gebracht en een grote bijdrage. Wat deze mensen óók hebben gedaan, is ruimte voor zichzelf maken. Tijd voor zichzelf maken om te groeien. Dit zijn natuurlijk wel hele grote voorbeelden. Volg hierin dan ook een pad dat bij jou past en in hele kleine stapjes.

Leer om lief te zijn tegen jezelf. Als je tegen een ander wel aardig bent, waarom kun je het dan niet tegen jezelf? En het stuk wat niet aardig doet in jezelf, behandel dat als een kind. “Je moet nu echt dit of dat.” Ga er dan mee in gesprek op een liefdevolle manier. Het werkt ook heel goed bij angsten.

Ik heb als kind opgesloten gezeten op een toilet en soms heb ik dan nog steeds angst op een toilet. Angst helpt je vaak niet om het makkelijker te maken een deur te openen, zeker als het slot wat stroever gaat. Ik ben natuurlijk ook een mens en vergeet wel eens juist te handelen en raak dan soms wat gestrest om vast te zitten op dat toilet. Maar als ik dan zeg: “Lieve kleine Eric, papa (ik doe dan of ik mijn eigen papa ben) maakt hem wel voor je open,” dan valt alle stress weg. Dit kun je bij elke emotie voor jezelf doen. Niet dat die papa of mama die je zelf bent alles kan oplossen, maar die kan wel een gevoel van vertrouwen, zelfverzekerdheid en liefde meegeven. Geef de liefdevolle aandacht die je aan anderen geeft ook aan jezelf. Als jij je naaste lief hebt, heb dan ook jezelf lief.

 

Je gaat er dan mee akkoord dat je naam en bericht openbaar staat.  Reclame en websites zijn niet toe gestaan en worden verwijdert in de reacties.